FAQ items aan het laden...
Blog2019-10-07T09:06:31+00:00

Ont-wikkel je scheiding is aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland en heeft een licentie voor de SCHIP-aanpak

Draait het bij een scheiding alleen maar om het conflict?

Zelf had ik er een onwezenlijk gevoel bij. Al weer 7 jaar geleden inmiddels, de scheiding van de vader van onze kinderen.

Klaar, dit was het. De afronding van 25 jaar samenzijn. Gereduceerd tot een bevestiging dat de scheiding officieel was geregistreerd voor de rechtbank. Ik merkte dat er een soort leegte ontstond. Een aantal maanden ben je bezig met oplossingen, financiën, het met elkaar niet eens zijn. En soms ook weer even wel eens.

En nu?

In onze relatie was ik bezig geweest om het zo goed mogelijk te doen. Te zorgen voor man, kinderen, paarden, honden, katten. Tja, en ergens achterin de rij kwam ik. Als het met iedereen goed ging, ging het met mij ook goed.

Allemaal vrije keus realiseerde ik me later. Toen vond ik, dat ik alles alleen moest doen. Mezelf wegcijferen was me van kinds af aan met de paplepel ingegoten. Eerst de ander dan jij. “Rekening houden met een ander”, heette dat.

Mensen die dat niet deden triggerden me enorm. Je kunt toch niet zomaar voor jezelf kiezen! En de ander dan?

Wat ik me niet realiseerde toen, is dat als je jezelf wegcijfert, je een deel van jezelf weggeeft. Een kostbaar deel, waar alleen jij recht op hebt. Misschien zelfs wel een deel van je hart. Met dat deel geef je ook energie weg, het gat dat het deel achterlaat lekt als het ware.

En hoe kom je los van de ander als die een stukje van jou heeft? Je verliest een deel van jezelf. Voelt je onbegrijpelijk moe. Moe, en boos op de ander, voor wat jou is “aangedaan”.

Door de boosheid kom je met de ander regelmatig in het conflict terecht. Ongewild, maar het gebeurt gewoon. Er wordt zo makkelijk op een zere plek gedrukt. Je kunt bijna niet anders reageren. Het gaat helemaal vanzelf……

Het verdriet volgt, samen met het alleen zijn en onbegrepen voelen. Hoe zou dat ook kunnen? Je kent jezelf niet eens terug.

Stel dat je uit dat conflict met de ander en jezelf zou kunnen? Kijken naar waar het over gaat. Het verlies wat geleden is. Weer heel worden en vandaar uit een nieuwe start maken. Dat het gaat om weer gelukkig zijn. Wat er wel kan. Weer energie hebben…..

Wil je jouw energie terug en uit het conflict met de ander (en jezelf)?
Neem dan contact op voor een vrijblijvend intake-gesprek.

10 juli, 2019|

Blijf op de hoogte

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ga naar de bovenkant