Als je gaat scheiden wil je het liefst dat de kinderen hier niet de dupe van worden. Maar wat als er conflicten ontstaan tijden de “wissel” en de kinderen erbij zijn? Of de vader/moeder nare dingen zegt over de andere ouder tegen de kinderen? Ondanks de scheiding blijf je beide ouders van jullie kinderen. Hoe vertel je ze dat jullie gaan scheiden? En hoe geef je het nieuwe ouderschap de beste kansen?

Een scheiding is tussen jou en je partner. De kinderen scheiden ongevraagd mee. Natuurlijk wil je dit zo goed mogelijk voor ze doen. Er ontstaan dan ook vragen. Bij wie gaan ze wonen, welke dagen van de week en hoe regelen we de “Wissel”? Wat vertellen we en wanneer?

Dit zijn lastige gesprekken, waarbij makkelijk meningsverschillen ontstaan die maken dat het omslaat naar ruzie. Heel frustrerend voor jezelf, maar voor de kinderen heel naar. Zij houden van jullie allebei, net als toen jullie nog samen waren.

En hoe vertellen we dat we gaan scheiden? Het “Rotste” Gesprek.

Het is zo belangrijk om daar de tijd voor te nemen. En te weten hoe je ze goed kunt begeleiden als na de eerste impact de reacties komen.

Als gecertificeerd Scheidingscoach en ervaringsdeskundige (gescheiden in 2012) kan ik je helpen om dit gesprek te doen. Te weten wat er speelt bij je kinderen. En je helpen er voor ze te zijn. Het is niet niks wat er allemaal gaat veranderen in hun wereld.

Een aantal signalen om op te letten zijn: buik- en hoofdpijn, slecht en onrustig slapen, angstig en onzeker zijn, overdreven zorg voor één van de ouders, broertje of zusje, agressief gedrag of juist heel stil worden.

Elk kind heeft het recht om kind te zijn en om terug te kijken op een fijne jeugd. Ook als de ouders niet meer bij elkaar zijn.

5 Tips om in contact te blijven met je kind. ( praat met mij’s )

 1. Spits je oren ( maar dan ook echt )
 2. Goede lichaamstaal
  Wend je naar je kind, zoek oogcontact, en geef al je aandacht.
 3. Open vragen.
  “Wat vind je ervan, vertel eens, waar zit je aan te denken”.
  Hardop raden. “Volgens mij ben je zo geschrokken….”
 4. Ik hoor je’s
 5. Vertel meer’s

Belangrijk : vat samen, wat heb ik eigenlijk gehoord, checken of je het goed hebt begrepen.

NIET oplossen / redden

ALLEEN luisteren

Het helpt kinderen enorm als ze merken dat hun ouders hun best doen ze te begrijpen, Vaak is alleen luisteren genoeg dus houd je adviezen en oplossingen voor je!

Download mijn tips

Hoe zorg je ervoor dat het
wisselmoment ontspannen verloopt?
Download hier mijn tips voor
de wissel.