Maak aan je partner duidelijk dat je ongelukkig bent zonder verwijten te maken.

Voor zowel de vertrekkende als de verlaten partij – leef je in in de ander.

Kijk naar je eigen emoties en achterhaal waar ze vandaan komen. Maar respecteer ook die van de ander.

Natuurlijk gaat het om de pijn die een break-up met zich meebrengt. Probeer toch uit de verwijtsfeer te blijven. Spreek je waardering uit over wat hij/zij wel goed heeft gedaan, ondanks de huidige situatie.

Vraag aan de ander wat hij/zij nodig heeft. Vaak is tijd het codewoord. Ook al ben je zelf al onderweg naar een nieuw begin, de ander en je kinderen zijn dat meestal nog niet. Toon respect voor ze en geef ze tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Eerst je relatie goed afsluiten en alles goed regelen voor de kinderen.

Sta stil bij wat echt de behoeftes zijn van je kinderen, en wat in hun belang is. Hun rouwproces kan in een totaal andere fase zitten dan dat van jou.

Maak helder in wiens belang je handelt, hoe logisch je handelen ook lijkt

Als er iets is wat ik geleerd heb (helaas pas ver na onze scheiding), dan is het dat communiceren ZO belangrijk is!! Dat het de enige manier is om te weten wat er in de ander omgaat.

De rest zijn allemaal aannames en verwachtingen die vaak niet blijken te kloppen. Je gaat van dingen uit en maakt dit zelf de waarheid. Zonder bij de ander na te vragen of het wel klopt.

Tijdens het proces wat scheiden is, bevindt iedereen zich in zijn eigen cocon. Hierdoor is het bijna onmogelijk om te zien wat de anderen nodig hebben.