Eerst lijkt het of scheiden gaat om verdelen, wat is van jou en wat is van mij. Wie krijgt of houdt dit of dat… Er komt een convenant en een ouderschapsplan. De kinderen laveren hier tussendoor. Hoe ga je om met alle emoties die erbij horen? De boosheid, het verdriet, de frustratie, de onmacht en de schuld. En dat zijn er maar een paar.

Er komt heel veel op je af als je gaat scheiden. Praktisch, financieel maar ook juridisch. Niet zo gek dat die zaken voorrang krijgen. Maar wat als jullie over de verdeling heel anders denken?

Wat doe je met de rollercoaster van emoties die niet zijn opgelost met de handtekening?

En wat als blijkt dat je aan de afspraken houden moeilijk is voor één van beiden? Of voor allebei?

Vaak is het al een uitdaging om elkaar nog te kunnen en willen begrijpen. De één van Mars en de ander van Venus is de realiteit geworden.

Kleine irritaties worden knallende ruzies. Voor dat je het weet ben je veel geld kwijt aan juridische procedures. Niet alleen duur maar ook slopend. Ze kosten veel energie en leveren vaak meer stress en slapeloze nachten.

En hoe zorg je dat de kinderen hier niet onder lijden?

Voor kinderen zijn de conflicten veel schadelijker dan de scheiding zelf blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugd Instituut.

Eigenlijk investeer je je energie veel liever in een optie waarin goed met elkaar communiceren wel mogelijk is. Zodat je weer tijd en energie hebt om er voor jezelf en de kinderen te zijn. Jij zelf weer kunt gaan investeren in een nieuwe toekomst.

Gisteren en vandaag het onderweg zijn naar morgen.

En het mooie is:

  • Je kunt de modules volgen zonder je ex-partner, dus individueel.
  • Zelf verantwoording nemen voor een nieuwe toekomst.
  • Als de één stopt met vechten, is er voor de ander niets om tegen te vechten.