Ont-wikkel je scheiding is aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland en heeft een licentie voor de SCHIP-aanpak

Ja, ik wil graag een oriëntatie gesprek

Gratis oriëntatie gesprek

Samen kijken we naar jouw/jullie specifieke
situatie en hoe we jullie nieuwe gezin
het beste kunnen ondersteunen.

Ja, ik wil graag een oriëntatie gesprek

Dynamiek van samengestelde gezinnen (stiefgezinnen)

Jullie situatie

Je leeft in een samengesteld gezin als in ieder geval één van jullie al kinderen heeft uit een eerdere relatie. Samenwonen is geen voorwaarde om al wel de bijzonderheden van een stiefgezin te voelen. Over het algemeen weet je heel goed hoe je een gezin kunt vormen en wat dat van je vraagt. Maar een samengesteld gezin vormen is echt van een andere orde. Niets is vanzelfsprekend en je best doen geen garantie voor succes.

Waardoor gaat het mis?

Omdat je vol liefde, vertrouwen en goede moed doet wat je altijd al deed: je weet immers niet beter. Niemand heeft je geleerd dat een stiefgezin anders werkt. Dat je niet als vanzelfsprekend zeggenschap en een rol hebt. Loyaliteitsproblemen, invloed van de ex-partner en onrealistische verwachtingen voeren de druk op.

Je krijg te maken met een andere opvoeding, cultuur en kinderen die er misschien telkens maar een paar dagen zijn. Als het niet lekker loopt dan zijn relatieproblemen, uitputting, stress, opstandigheid of afnemende school – of werkprestaties het resultaat.

Kun je de problemen voor zijn?

Absoluut. Als je zorgvuldig start en reële verwachtingen hebt kom je al een heel eind. Dit vraagt inspanning. Onder professionele begeleiding fuseer je zo goed mogelijk twee gezinnen en creëer je samen een unieke blauwdruk van jullie samengestelde gezin. Hierdoor tackel je valkuilen en heeft je nieuwe gezin alle kans om te slagen.